Usul ve Esaslar
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Farklı Dil ve Lehçelerde Yayınlara İlişkin Usul ve Esaslar:
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu 23 Şubat 2010 tarihli toplantısında, 13 Kasım 2009 tarihinde yürürlüğe giren, Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları Hakkında Yönetmelik kapsamında, on dört yayın kuruluşuna izin verilmesini kararlaştırmıştır. 2014 yılı itibariyle toplam otuz iki yayın kuruluşu farklı dil ve lehçelerde yayın iznine haizdir.
Söz konusu Yönetmelik, 15.02.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6112 Sayılı Kanun ve ilgili Yönetmelik kapsamına alınmıştır. Farklı dil ve lehçelerde yayınlara ilişkin mevzuat şu şekildedir:
6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun
Yayın Dili
Madde 5 – (1) Yayın hizmetlerinin Türkçe yapılması esastır. Ancak Türkçe dışındaki dil ve lehçelerde de yayın yapılabilir. Yayınlar seçilen dilin kurallarına uygun olarak yapılmak zorundadır. Bu yayınlara ilişkin usul ve esaslar Üst Kurulca yönetmelikle belirlenir.
Yayın Hizmeti usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik
Türkçe dışındaki dil ve lehçelerde yapılacak yayınların usul ve esasları
Madde 7 - (1) Yayın hizmetlerinin Türkçe yapılması esastır. Ancak Türkçe dışındaki dil ve lehçelerde de yayın yapılabilir. Yayınlar seçilen dilin kurallarına uygun olarak yapılmak zorundadır.
(2) Medya hizmet sağlayıcıların farklı dil ve lehçelerde yayın yapabilmeleri, Üst Kurulun bu Yönetmelik hükümlerine göre vereceği izne tabidir. Üst Kurul izni olmadan bu dil ve lehçelerde yayın yapılamaz.
(3) Farklı dil ve lehçelerde yayın yapmak isteyen medya hizmet sağlayıcılar; yayın yapmak istedikleri dil ve lehçeleri, bu dil ve lehçelerde yayınlanacak program türlerini, bu programların, günlük yayın akışı içindeki yerleşimini ve aylık yayın planlarınıbelirleyen yönetim kurulu kararı ile birlikte Üst Kurula başvururlar.
(4) Yayın lisansına sahip olan ve farklı dil ve lehçelerde yayın yapmak isteyen medya hizmet sağlayıcıların talepleri, yayın alanı, teknik imkânlar ve talep edilen dil ve lehçelerde yayın yapan diğer kuruluşlar da göz önünde bulundurularak Üst Kurul tarafından değerlendirilir ve uygun görülmesi halinde bu dil ve lehçelerde yayın yapma izni verilir.
(5) Farklı dil ve lehçelerdeki münferit müzik eserleri, sinema filmleri, ticari iletişim ve isteğe bağlı yayın hizmetleri için izin şartı aranmaz.
(6) Farklı dil ve lehçelerde Üst Kuruldan yayın yapma izni alan medya hizmet sağlayıcılar, yayınlarını, Kanun ve Kanuna dayanılarak çıkartılan yönetmeliklere, Üst Kurulun öngördüğü diğer yükümlülüklere uygun olarak yapmakla yükümlüdürler.