RTÜK ve Sırbistan Elektronik Medya Düzenleme Kurumu, İşbirliği Protokolü İmzaladı
Sırbistan Elektronik Medya Düzenleme Kurumu (REM) ile Türkiye Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) arasında, medya sektörlerinin daha iyi işbirliği yapmasını teşvik etmek amacıyla bir işbirliği protokolü imzalandı.
Sırbistan Cumhuriyeti Elektronik Medya Düzenleme Kurumu Başkanı Olivera Zekic, İcra Direktörü Rajka Galin Certic; Uluslararası İşbirliği İşlerinden Sorumlu Kıdemli Hukuk Danışmanı Milan Todorovic ve Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Jelena Kolo Jovanovic'ten oluşan heyet, işbirliği protokolü imzalamak için 20 Temmuz 2023 tarihinde Türkiye Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na ziyarette bulundular.
RTÜK heyetinde ise RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin Başkanlığında RTÜK Üyeleri İlhan Taşcı ve Tuncay Keser, Kamuoyu, Yayın Araştırmaları Ve Ölçme Dairesi Başkanı Deniz Güler, Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkan Yardımcısı Yusuf Demirtaş ve Uzmanlar M. Salih Karabulut ve Candaş Aynagöz bulundu. Uzman Aynagöz protokol öncesi REM heyetine RTÜK hakkında bilgi veren bir sunum gerçekleştirdi.
Sunumu sonrası Sırbistan Cumhuriyeti Elektronik Medya Düzenleme Kurumu Başkanı Olivera Zekic protokol için heyecenlandıklarını belirterek, “Bu protokolün temel amacı, medya sektörlerimizin daha güçlü ve verimli bir işbirliği içinde olmasını sağlamaktır. Karşılıklı iletişim, tecrübe paylaşımı ve karşılıklı destek üzerine kurulacak olan bu işbirliği sayesinde medya düzenleme ve denetim süreçlerimizi daha etkili bir şekilde yöneteceğiz. Birbirimizden öğrenerek ve birlikte çalışarak, medya sektörlerimizi daha da ileri taşıyacak ve geliştireceğiz.” dedi.
Söz konusu protokol, iki kurum arasındaki iletişimi güçlendirmek, deneyim ve bilgi paylaşımını teşvik ederek medya düzenleme ve denetiminde daha etkin bir işbirliği sağlamayı hedefliyor.
Toplantının açılış konuşmasını yapan RTÜK Başkanı, medya sektörlerinin daha güçlü ve verimli bir işbirliği için imzalayacakları protokolün büyük önem taşıdığını belirtti. Protokolün temel hedefinin, iki ülke arasındaki medya sektörlerinin daha iyi işbirliği yapmasını teşvik etmek ve medya düzenleme ve denetim süreçlerinde daha etkin bir işbirliği sağlamak olduğunu vurguladı.
ŞAHİN, protokolün iki kurum arasında iletişim, tecrübe paylaşımı ve karşılıklı destek üzerine inşa edileceğini ve bu sayede medya sektörünün daha güçlü bir yapıya kavuşacağını dile getirdi.
İşbirliği kapsamında belirlenen alanlardan bahseden Başkan Şahin, denetim ve düzenleme süreçlerinde deneyim ve bilgi paylaşımının yanı sıra yayın etiği ve standartlarına ilişkin uygulamaların da paylaşılacağını açıkladı ve sözlerine şöyle devam etti: “Protokol kapsamında, önemli işbirliği alanları belirledik. Denetim ve düzenleme süreçlerinde deneyim ve bilgi paylaşımı ile yayın etiği ve standartlarına ilişkin en iyi uygulamaların paylaşımı, işbirliğimizin temel taşlarını oluşturacaktır. Aynı zamanda, medya düzenlemeleri ve yasaları konusunda danışmanlık ve destek sağlayarak, daha etkili düzenlemeler yapmayı hedefliyoruz. Bu işbirliğinin başarılı bir şekilde yürütülebilmesi için çeşitli mekanizmalar oluşturduk. Karşılıklı ziyaretler, çalışma grupları, uzman değişimleri ve ortak projeler, işbirliğimizin sürekliliğini ve etkinliğini artıracak.” dedi.
Ayrıca, medya düzenlemeleri ve yasaları konusunda danışmanlık ve destek sağlanarak daha etkili düzenlemelerin gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini belirtti.
Eğitim ve bilgi paylaşımının da protokolün önemli bir parçası olduğunu ifade eden RTÜK Başkanı, ortak eğitim programları ve seminerler düzenlemenin, medya hukuku ve regülasyonu alanında ortak projeler geliştirmenin sektörün gelişimi için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. İzinsiz ve zararlı içeriklere karşı mücadelede işbirliği yaparak medyanın toplumsal değerlere uygun ve güvenli bir platform olmasını sağlayacaklarını belirtti.
RTÜK Başkanı, Sırbistan Elektronik Medya Düzenleme Kurumu ile Türkiye Radyo ve Televizyon Üst Kurulu arasındaki işbirliğinin güçlenerek medya düzenlemesinde en iyi uygulamaların paylaşımının teşvik edileceğini belirterek, bu değerli işbirliği protokolünün hayata geçmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Protokolün medya sektörüne yeni ufuklar açacağı ve iki ülke arasındaki dostluğu daha da güçlendireceği ifade edilen konuşma, katılımcılar arasında olumlu bir atmosferle sona erdi.
İmza sonrası heyet SKAAS’ı ziyaret etti.