Kültür Ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, Türk Dizi Sektörünün Uluslararası Haritasını Çıkardı
RTÜK’te “Türk Sinema ve Dizilerinin Uluslararası Etkisi” konuşuldu.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Konferans Salonu’nda aday memurlara yönelik düzenlenen “Eğitim ve Vizyon Günleri” kapanış gününde Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz’ı konuk etti.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun hazırlayıcı programında sunum yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, Türk dizi ve sinema endüstrisinin özellikle son yıllarda kaydettiği önemli gelişmelerin söz konusu olduğunu belirterek, "Sektörlerimizin rekabet gücünün arttırılmasına yönelik çalışmalara özel önem veriyoruz. Bu anlamda kültür endüstrisi son derece kritik bir sektör. Çünkü ekonomiye uluslararası rotalarda yön veren en önemli güç özelliği taşıyor. Kültür endüstrisinin ekonomimiz içerisindeki payının daha da arttırılması için çalışmalarımızı ehemmiyetli bir şekilde yürütüyoruz." dedi.
Dizi ve sinema sektörünü birçok sektöre katkı sunan lokomotif sektörlerden biri olarak gördüğünü vurgulayan Yılmaz, dizilerin Türk markasının tanınırlığını, güvenilirliğini ve sıcaklığını tüm dünyaya ulaştırdığını söyledi.
Genel Müdür Yılmaz, Türk dizi-film sektörünün büyüyen, gelişen ve farklılaşan bir pazar olduğuna vurgu yaparak, dünya genelinde ithal edilen içeriklerin yüzde 25’inin Türk yapımları olduğunu söyledi. Bu bağlamda Yılmaz, küresel pazara açılmada sektörün yaşadığı sorunların tespit edilmesinin önemine değindi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü olarak sektöre 26 milyon 450 bin lira destek fon sağlandığını ifade eden Yılmaz, desteklenen projeler arasında uluslararası festivallerde yarışan filmlerin Türkiye’ye katkısının büyük olduğunu söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca geçen dönem yürürlüğe konulmuş, ‘Sinema Kanunu’ ile birlikte Türkiye’nin film çekim merkezlerinden biri haline geldiğini aktaran Yılmaz, sunumunda şu sözleri kaydetti.
"Kültürel diplomasi bağlamında Türk dizi ve sinema endüstrisinin özellikle son yıllarda kaydettiği son derece önemli gelişmeler söz konusu. Dünyanın domine edemediği sinema endüstrilerinin başında Türkiye var. Sinema Kanunu ile hayata geçirilen ‘Yabancı Film Yapım Desteği’ kapsamında Mad Max serisinin usta yönetmeni George Miller, Türkiye’de de çok sevilen yapımcı ve oyuncu Amir Khan gibi dünyaca ünlü isimler Türkiye’yi ziyaret etti. Filmleri için çekim mekânları aramaya başladı. Türkiye sinema endüstrisinde bir açık hava platosu haline geldi. Türkiye’de çekilecek yabancı uzun metrajlı kurgu film, belgesel film ve dizi filmler için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından destek veriliyor. Desteklenecek filmler dünya uygulamalarında olduğu gibi kültürel içerik, Türk vatandaşlarının yapıma katılımı, ülke tanıtımına olan katkılar gibi kriterler göz önüne alınarak değerlendiriliyor. Bunun yanı sıra Türkiye dizi ihracatında dünyada ilk 5 ülke arasında yer alıyor. Türkiye’de üretilen dizi-filmler 150 ülkeye ihraç ediliyor. 600 milyon izleyiciye ulaşıyor. Dünyanın çoğu ülkesinde özellikle Türki devletlerin Türkçeyi Türk dizi-film yapımlarından öğrendiğine tanıklık ettik. Öyle ki bu dizilerden çocuğuna Türkçe isim koyanlar bile var.“
Konferans Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz’ın uzman yardımcıları ile birlikte çekilen anı fotoğrafıyla son buldu.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunu aşağıdaki sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.



