2017/25 no ve 21/06/2017 tarihli 15 nolu Hilal Fm-Er Radyo ve Televizyon Yayıncılık A.Ş. ile ilgili müeyyide uygulanması konulu dosya da aşağıda tespit ettiğim hususlar doğrultusunda karşı oy kullandım.
Bahse konu “Adını Sen Koy” isimli program yayınının deşifresinde de açıkça görüldüğü gibi şikayet sahibi Konya İli Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü ile ilgili iddialar ilgililere yapılan tebligattaki kısa karar da yazıldığı gibi değildir.
İlgili yayınlardaki iddialar halen içinden geçtiğimiz hain darbe girişimi ile ilgili FETÖ soruşturmaları çerçevesinde şekillenen, şikayetçi bürokrata yönelik iddia ve sorulardır.
Şöyle ki;
Sunucular TEKER ve YAYGIR, GENÇ’e çeşitli sorular sorarak bu iddiaların gerçekliği tespite çalışmakta ve GENÇ’e, isterse yayına katılarak iddialara cevap verebileceği ifade edilmektedir. 27.10.2016 tarihli bölümde, GENÇ’in FETÖ kapsamında soruşturulduğunu söyleyen TEKER, “Şu an soruşturması devam ediyor. Ha suçlu mu, suçsuz mu ondan sonra günahı var mı, yok mu, ondan sonra, onu yapılan yargılama sonucunda belli olacak. Ha biz buradan kimseyi işte şusun, busun, ondan sonra, şeysin demiyoruz yani. Tabii yargı sonucunda belli olacak ama sen şu anda yani bunu yapıyorsun ama kendin soruşturma geçiriyorsun ya.” ve “Şu anda Ereğli Milli Eğitim Müdürlüğü, FETÖ soruşturması kapsamında soruşturma geçiriyor. Müfettişler gelmişler, ifadesini almışlar, ondan sonra, soruşturması devam ediyor. Ama suçlu mu suçsuz mu, e tabii bu soruşturma kapsamında devam edecek, belli olacak değil mi? Onun için, hiçbir kimseye, yargılar bitmeden, ondan sonra, elimizde işte şu belge, bu belge, şunlar, bunlar olmadan, net bir şey olmadan, işte ben bunu ne kadar da bak eleştirsek, Milli Eğitim Müdürü olsun ya da başka kimse olsun, biz kara çalmayız. Onun artık yargıya düşmüş, ondan sonra, soruşturması devam ediyor. Soruşturma sonunda eğer suçsuz olursa, suçsuz çıkarsa, bizim burada şimdi yapacağımız her şey onu şimdiden yargılar. Yani o kadar da biz insafsız değiliz, o kadar da vicdansız değiliz.” diyerek sorumlu bir yayıncı gibi davranmış ve suçsuzluk karinesine vurgu yapılmıştır.
Ayrıca; “Adını Sen Koy” adlı programın 27.10.2016, 03.11.2016 ve 24.11.2016 tarihli bölümlerinde, müşteki İradet GENÇ’le ilgili çok sayıda iddia gündeme gelmiştir. Program yapımcıları Umut YAYGIR ve Metin TEKER, bu iddialarını kamuoyu ile paylaştıkları esnada, müşteki GENÇ’e bu iddialara cevap verebilmesi için olanak tanıdıklarını, GENÇ’in istediği zaman programa katılıp bu iddialara cevaplayabileceğini ifade etmişlerdir. Yayıncı kuruluşların, yayın yaptıkları ilin sorunlarıyla daha fazla ilgilenmesinde herhangi bir problem bulunmamaktadır. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü gibi önemli bir makamda oturan bir kişi hakkındaki iddiaların, o ilde yayın yapmakta olan bir medya kuruluşu tarafından gündeme getirilmesi son derece normaldir. Bu bakımdan, söz konusu haberin verilişinde kamu yararı olduğu düşünülmektedir.
Yine deşifre metninin bir başka bölümü aynen şöyledir:
Değerli Hocam, Ereğli halkı adına soruyorum, Ereğli halkı da bunu sizden öğrenmek istiyor. Yanlışsa yanlış diye açıklayın, onu da yayınlayalım. Bu kadar açık yüreklilikle diyorum. 2014 sonrasında…
Metin Teker – 17 Aralık’tan sonra.
Umut Yaygır – 17 Aralık’tan sonra, öğrenciniz, çocuğunuz, Şahika Kolejinde bir buçuk yıl eğitime devam etti mi, etmedi mi?
Metin Teker – Hem de burslu.
Umut Yaygır – Burslu olarak devam etti mi, etmedi mi? Bir, ettiyse neden etti? Etmediyse açıklamasını bekliyorum. Vicdanen yine soruyorum. Ettiyse siz neden oradasınız? Onca öğretmen, çocuğu orda ya da başka bir memur okudu diye içerde ya da başka yerde soruşturma geçirirken, siz neden ordasınız? Bunun sorusunu bekliyorum sizden, cevabı.
Sonuç olarak;
HİLAL FM logolu ER RADYO VE TELEVİZYON YAYINCILIK A.Ş. ünvanlı medya hizmet sağlayıcı kuruluşun bu yayını ile ilgili, 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 18. Maddesinde yer alan “Düzeltme ve Cevap Hakkı” nın kullandırılmasının daha isabetli olacağı kanaatindeyim.
Bu nedenle yukarıda belirttiğim muhalefet şerhim çerçevesinde karşı oy kullandım.


