İnceleme ve Değerlendirme: İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığının 19.03.2014 tarihli ve 970 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“KANAL 7 logosu ile yayın yapmakta olan Hayat Görsel Yayıncılık A.Ş. ticari unvanlı yayın kuruluşunun 18.03.2014 tarihli yayını incelenmiş, saat 16:21:03'te 10 saniye süre ile 'Excilor' markalı bir mantar ilacının reklamına yer verildiği tespit edilmiştir.
Reklam kuşağı içerisinde yer alan reklamda, adı geçen ilaç görüntüsüyle birlikte, "Mantarın tırnağınızı kemirmesine izin vermeyin. excilor tırnağa öyle nüfuz eder ki daha tırnak uzarken farkı görebilirsiniz, eczacınızdan excilor isteyin" ifadeleriyle izleyiciye aktarılmaktadır.
Tırnak mantarı rahatsızlığı bir tür enfeksiyonun tırnaklara yerleşmesi sonucu ortaya çıkan ve tıbbi tedaviyi zorunlu kılan bir durumdur. Ancak belirtilen tedaviyi içeren ilaç ya da ürünlerin ticari iletişiminin yapılması ise yasada açıkça yasaklanmıştır.
KANAL 7 logosu ile yayın yapmakta olan Hayat Görsel Yayıncılık A.Ş. ticari unvanlı yayın kuruluşu söz konusu yayını ile 6112 sayılı Kanun'un 'Yayın hizmeti ilkeleri' başlığı altında yer alan 11. maddenin 2. fıkrasında yer alan "Reçeteye tabi ilaçlar ve tedaviler hakkında ticarî iletişim yapılamaz" hükmünü ihlal ettiği ve 1262 Sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu'nun 19 uncu maddesinin 1 inci fıkrasında belirtilen "Ruhsatsız olarak müstahzar imal edenler veya bu şekilde imal edilen müstahzarları bilerek satan, satışa arz eden veya sattıranlar, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır... Müstahzar olmamakla beraber hastalıkları teşhis ve tedavi ettiği beyanı ile herhangi bir ürünün satışını, pazarlanmasını veya reklamını yapanlar bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır..." hükmü doğrultusunda işlem yapılması gerektiği değerlendirilmektedir.”
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Rapora konu yayın ile 6112 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin ikinci fıkrası ve 6514 sayılı Kanunun 32'inci maddesi hükümlerinin ihlal edildiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca yapılan değerlendirmesi neticesinde;
İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığının 11.01.2016 tarih ve 22963 sayılı yazısı ekinde yer alan, Sağlık Bakanlığı’nın “Excilor” ve “Nailexpert” adlı ürünler hakkında; “Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında olmadığı, münhasıran sağlık meslek mensupları tarafından kullanılması veya uygulanması gereken cihazlar ile geri ödeme kapsamındaki cihazlar olmadığı mütalaa edilmiştir.” şeklindeki görüşü dikkate alınarak söz konusu yayınlarda ihlal olmadığı değerlendirilmiştir.