İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığının 01.12.2015 tarihli ve 1848 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“Lalegül FM logosu ile yayın yapmakta olan Birinci Radyo TV A.Ş. ticari unvanlı medya hizmet sağlayıcı kuruluşun 17/11//2015 tarihinde, saat 11:30’de yayınlanan “Canfeda” adlı programın sunucusu; programın başından sonuna kadar defalarca mesaj yollayan dinleyicilerden birinin, bir başka dinleyici tarafından, ücretsiz olarak umreye yollanacağını anons ederek dinleyicilere ikramiye verilmesine aracılık ettiği kanaatine varılmıştır. Program esnasında;
Sunucu: “(…) Evet dün umre için isim yazdırmaya başladık belli kriterler koyduk isimlerin dağılmaması için, neydi bunlar: Sadece programımızın olduğu vakitlerde bize ulaşabileceksiniz, aksi takdirde program sonrasında atılan mesajlar çekilişe dahil olmuyor dedik.(…) Bir dinleyicimizi, bir dinleyicimiz vesilesiyle umreye gönderiyoruz ve bugün itibariyle telefon ve 2353’den de isim kayıt ettirebilirsiniz ama tek ricam şu, mesaj attığınız takdirde sadece isim, soy isim ve telefon numarası bunun dışında ek bir şey yazmanızı istemiyoruz.(…) 2353 kısa mesaj servisinden de isim, soy isim ve telefon numarası bize ulaştırıp umre çekilişine dahil olabilirsiniz. Bu Perşembe ya da haftaya Perşembe cübbeli Ahmet hocamızdan rica edeceğiz, kurayı kendisinin çekmesini isteyeceğiz. Velhasıl bir dinleyicimizi umreye göndereceğiz hem de Asil Tur’la beraber, Mustafa Özşimşekler hocamızla beraber.(…) Dinleyicilerimiz radyomuzu arayabilirler umre kaydı yaptırmak istiyorum diyebilirler. Ücretsiz bir şekilde göndereceğiz bilginiz olsun. Radyomuzun numarası 0212- 435 50 50 numarasından da kayıt yaptırabilirsiniz.(…)” şeklinde ifadelere yer verilmiştir.
Sonuç olarak; Lalegül FM logosu ile yayın yapmakta olan Birinci Radyo TV A.Ş ticari unvanlı medya hizmet sağlayıcı kuruluşunun bu yayını sebebiyle 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un “ Yayın Hizmeti İlkeleri” başlıklı 8.(1) Maddesinin; (ö) Bendinde belirtilen; “Bilgi iletişim araçları yoluyla yarışma veya lotarya içeremez, dinleyici ve seyircilere ikramiye verilemez veya ikramiye verilmesine aracılık edemez.”
Hükmünü ihlal ettiği düşünülmektedir.” Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Yayın kuruluşu bu yayını ile 6112 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ö) bendihükmünü ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Söz konusu yayına ait deşifre kayıtlarının tetkikinde, anılan yayın ile dinleyicilere ikramiye verilmesine aracılık edildiği tespit edilmiş ve bu itibarla yayıncı kuruluşun ve Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ö) bendinin ilk defa ihlali nedeniyle uyarılmasının uygun olacağı kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere, LALEGÜL FM çağrı adıyla yayın yapan BİRİNCİ RADYO TELEVİZYON YAYINCILIK A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; 6112 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ö) bendindeki “Bilgi iletişim araçları yoluyla yarışma veya lotarya içeremez, dinleyici ve seyircilere ikramiye verilemez veya ikramiye verilmesine aracılık edemez.” hükmünün ihlali nedeniyle, aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre “UYARI” YAPTIRIMININ UYGULANMASINA,6112 sayılı kanunun 32 inci maddesinin dokuzuncu fıkrası uyarınca tebliğden itibaren en geç onbeş gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava açılabileceğinin, aynı yayın ilkesinin tekraren ihlali halinde, Kanunun 32 nci maddesinin İkinci fıkrasında yer alan; “Uyarının ilgili kuruluşa tebliğinden sonra ihlalin tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir.” hükmü uyarınca idari para cezası yaptırımı uygulanacağının, yapılacak tebligatta bildirilmesine, oy birliği ile karar verildi.”


