İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığının 04.11.2015 tarihli ve 1596 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“İlgi:08.10 2015 tarih ve 30658 sayılı şikayet yazısı.
İlgi tarih ve sayılı şikayet talebinde, ATV logolu yayın kuruluşunun 30.09.2015 tarihinde yayınladığı "Kahvaltı Haberi"nde, Doğan Medya grubu sahibi Aydın Doğan hakkında sunucu, seslendirme ve Nuri Albayrak aracılığıyla, müvekkiller aleyhine ağır hakaretler ve ithamlarda bulunulduğu ifade edilmiştir. Söz konusu şikayette, "Aydın Doğan bizi de tehdit etti" alt yazısının yanı sıra, Seslendirmen; "Aydın Doğan'ın çok karanlık yönüne şahit..., Nuri Albayrak; "hayatı tehdit adamın, tiyneti değil hayatı tehdittir, Aydın Doğan'ın", "..tabi direkt tehdit etti."ile Melih Altınok; "Aydın Doğan'ın.. medya patronlarını nasıl tehdit ettiğine dair iddialar birbirini izledi." ... gibi ifadeler, ilgili yazıda yer alan şikayet dilekçesinde yer almaktadır. Şikayette, programda yer alan iddia ve ifadeler nedeniyle, ilgili yayının Aydın Doğan ve medya gurubunu karalayıcı, küçük düşürücü, kişiliği zedeleyici ve gerçeğe aykırı yayınlar içerdiği ve bu nedenle 6112 sayılı Yasa'nın b, c, ç, e, l, ı ve i maddelerinin ihlal edildiği ileri sürülmüştür.
Ayrıca söz konusu şikayet dilekçesinde yer alan iddialarla ilgili olarak,Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2001/858sayılı dosyası ile dava açıldığı, söz konusu davada mahkemenin "Davalının bu ibarelerin davacı tarafından söylendiğini ispat edemediği" gerekçesi ile6 milyar (eski) Türk Lirası manevi tazminata hükmettiği, kararın Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin 23.12.2002 tarihli kararı ile onanarak kesinleştiği belirtilmiş ve mahkeme kararı ile "yalan" olduğu sabit olan iddiaların aynı kişiler tarafından bir kez daha ATV yayın kuruluşunun ekranlarından tekrarlandığı ifade edilmiştir.
ATV yayın kuruluşunun 30.09.2015 tarihinde yayınladığı adı geçen program incelenmiş olup, ilgili bölümün deşifresi ekteki Klip 1'de de görüleceği üzere şu şekildedir:
Melih Altınok: "Hatırlıyorsunuz, hatırlayacaksınız Kahvaltı Haberleri'nde o mektubuna yer vermiştik Aydın Doğan'ın. Aydın Doğan diyordu ki, ben asla siyasetle ilgilenmedim. Medyayı dizayn etmek için projeler yapmadım. Hatta, Demirel bile bu konuda bana derdi ki, ölmeden önce yazdığı bir mektubunda demişti daha doğrusu. Sen iyi bir adamsın Ama bu mektup üzerine, Aydın Doğan'ın bu mektubu üzerine peşi sıra açıklamalar gelmeye başladı. Aydın Doğan'ın nasıl siyasete müdahale ettiği,medya patronlarını nasıl tehdit ettiğine dair iddialar birbirini izledi.Bir izleyelim bakalım, Yeni Şafak medya grubunun patronları neler söylüyorlar Aydın Doğan için. (Ekranda; "Aydın Doğan bizi de tehdit etti" alt yazısı...)
Nuri Albayrak: "Hayatı tehdit adamın tiyneti değil. Hayatı tehdittirAydın Doğan'ın ya. "
Dış ses: "Nuri Albayrak. O bir çok medya organını da bünyesinde barındıran Albayrak Holdingin Yönetim Kurulu Başkan Vekili. Albayrak'ı diğer işadamlarından ayıran şeyseAydın Doğan'ın çok karanlık bir yönüne şahit olması."
Nuri Albayrak: "2000'li yılların sonlarıydı herhalde 3-4 sefer Aydın Doğan haber gönderdi. Görüşelim çay kahve içelim, sohbet edelim ağırlayalım diye. Refahyol hükümeti döneminde nasıl üzerine gelindiğini ve bu dönemde şirketlerine 50,60,70'e yakın müfettişlerin gönderildiği ve şirketlerinin teftiş etmeye başlandığını anlatıyor. Benim şirketler kısa zamanda yok olacak, bize büyük zayiatlar gelecek, tetiğe bastık.İlgili kurum kuruluşlarla beraber biz işi bitirdik diye aynen böyle söyledi yani. Biz hükümeti yıktık. Dedi ki, ben direkt patronlarla uğraşırım. Yani bizimle uğraşacağını söylüyor tabi direkt tehdit etti.Direkt patronla uğraşırım deyince Ahmet abim masaya sert bir şekilde vurdu ve kalktı ayağa. Ayağa kalkıp gidiyoruz, giderken hemen başladı hemen efendim şuydu buydu böyle, ya işte siz Karadenizlisiniz Of'lusunuz tamam sinirlisiniz.
Dış ses: "O görüşmeden sonra Doğan medyasında ardı ardına Albayrak'lar hakkında asılsız haberler çıkmaya ve sonrasında polis operasyonları başladı.Nuri Albayrak zor günler geçirdi ancak Aydın Doğan istediğini başaramadı. "
Nuri Albayrak: "Doğan medya grubu hükümet, hükümeti yıktım nasıl yıktım diyorsa beni yıkacaklardı bizi de öyle yıkacağını zannetti." (Klip 1)
ATV yayın kuruluşunun 30.09.2015 tarihinde yayınladığı "Kahvaltı Haberleri" adlı programda, Aydın Doğan ve medya grubu hakkında yukarıda da yer aldığı üzere bir takım iddialar ekranlara yansımaktadır. Programda;"Aydın Doğan bizi de tehdit etti"alt yazısının yanı sıraNuri Albayrak; "Hayatı tehdit adamın tiyneti değil. Hayatı tehdittir..", "İlgili kurum kuruluşlarla beraber biz işi bitirdik... Biz hükümeti yıktık...", "..tabi direkt tehdit etti."ile Dış ses; "Aydın Doğan'ın çok karanlık bir yönüne şahit... Aydın Doğan'ın nasıl siyasete müdahale ettiği" ve Melih Altınok; "medya patronlarını nasıl tehdit ettiğine dair iddialar birbirini izledi.",gibi ifadelerin ekranda yer aldığı tespit edilmiştir. Deşifre metinden alınan bu kısa ifadelerin, kişi ve kuruluşların toplumsal statülerine zarar verebilecek nitelikteki ifadeler olduğu düşünülmektedir. Gerek seslendirmedeki değerlendirmeler gerekse de konuğun yaptığı tespitlerin doğruluğunun araştırılmadan ekranlara taşınmasının, üstelikte bu konuyla ilgili bir mahkeme kararı da mevcut iken, gerek hukuk gerekse de habercilikle bağdaşmayacak bir sonuç ortaya çıkarmıştır. Yayın kuruluşlarının kamuoyunda doğru ve özgür kanaat oluşumunu engellemeyerek tarafsız ve doğruluk ilkelerini esas alacak şekilde yayın yapmaları da, yayıncılık etiğinin ve toplumsal sorumluluğun bir gereği olduğu düşünülmektedir.
Sonuç olarak; söz konusu iddialarla ilgili olarak, 2001 yılında Ahmet Albayrak ve sair sorumlular hakkında Aydın Doğan için ileri sürdükleri ifadeler nedeniyle, Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2001/858 sayılı dosyasına istinaden "Davalının bu ibareleri davacı tarafından söylendiğini ispat edemediği" gerekçesi ile 6 milyar (eski) Türk Lirası manevi tazminata hükmetmiş, Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin 23.12.2002 tarihli kararı ile de onanarak kesinleşmiş, mahkeme kararı ile "yalan" olduğu sabit hale gelmiştir.Dolayısıyla mahkeme kararına rağmen, doğru olmadığı sabit hale gelen söz konusu iddiaların, ATV yayın kuruluşunda tekraren ekrana getirilmesi nedeniyle ilgili yayın kuruluşunun 6112 sayılı yasanın 8 nci maddesini birinci fıkrasının ı) bendinde yer alan; "Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır; soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz..." hükümlerini ihlal ettiği düşünülmektedir.”
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Söz konusu yayınla, 6112 sayılı Kanun'un ihlal edilmediği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Üst Kurulun 15.12.2015 tarih ve 2015/54 sayılı toplantısında karar yeter sayısına ulaşılamadığı anlaşılmakla,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
İlgili Uzman raporunda da belirtildiği üzere; söz konusu iddialarla ilgili olarak, 2001 yılında Ahmet Albayrak ve sair sorumlular hakkında Aydın Doğan için ileri sürdükleri ifadeler nedeniyle, Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2001/858 sayılı dosyasına istinaden "Davalının bu ibareleri davacı tarafından söylendiğini ispat edemediği" gerekçesi ile 6 milyar (eski) Türk Lirası manevi tazminata hükmetmiş, Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin 23.12.2002 tarihli kararı ile de onanarak kesinleşmiş, mahkeme kararı ile "yalan" olduğu sabit hale gelmiştir.Dolayısıyla mahkeme kararına rağmen, doğru olmadığı sabit hale gelen söz konusu iddiaların, ATV yayın kuruluşunda tekraren ekrana getirilmesi nedeniyle ilgili yayın kuruluşunun 6112 sayılı yasanın 8 nci maddesini birinci fıkrasının ı) bendinde yer alan; "Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır; soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz..." hükümlerini ihlal ettiği sabit görülmüştür.
Bu itibarla; Yayın Kuruluşunun söz konusu yayını ile 6112 Sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinin ihlali nedeniyle uyarılmasının gerektiği kanaatine varılmıştır.
Üst Kurul Başkanı İlhan YERLİKAYA ile Üst Kurul Üyeleri Hamit ERSOY, Nurullah ÖZTÜRK ve Taha YÜCEL’in karşı oylarıyla, oy çokluğu ile karar verildi.
Toplantıya Ait Şerhler
Üst Kurulun 05.01.2016 gün ve 01 sayılı toplantıda aldığı 25 no.lu karara karşı oy yazısı.
Taha YÜCEL Şerhidir.


