İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 19.10.2015 tarihli ve 1612 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“İlgi: Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliğinin 14.10.2015 tarih ve 2015/4048 D. iş sayılı Kararı.
Bilindiği üzere Ankara Tren Garı önünde 10.10.2015 tarihinde saat 10:04'te iki patlama meydana gelmiş, olayın bombalı terör saldırısı olduğu ve iki teröristin kendisini patlatarak bu eylemi gerçekleştirdiği ortaya çıkmıştır. Ankara'da meydana gelen bu bombalı terör saldırısına ilişkin medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar olayın akabinde yayınlarının tamamını bu olaya ayırmışlardır.
İlgi yazıda da görüleceği üzere; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunun 14/10/2015 tarih ve 2015/141243 numaralı yazılarında "patlamaya ilişkin yürütülen soruşturmaya esas olmak üzere, olaya ilişkin olarak yazılı ve görsel medya organlarında yapılan yayınlarda olaya iştirak etme şüphesi bulunan kişilerin, bulundukları şehirlerin ve kullandıkları araçların bilgilerinin yayınlanarak olayın aydınlatılmasının, şüphelilerin yakalanmasının ve irtibatlarının deşifre edilmesinin engellenmesi ve kamu düzeninin bozulması riski meydana geldiğinin anlaşıldığının" kanısıyla Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliğinden soruşturma tamamlanıncaya kadar yayın yasağı kararı talep edildiği ve mahkemenin 2015/4048 D.İş kararıyla soruşturmaya ilişkin soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamı hakkında yazılı, görsel ve sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri vb. yayınların yapılmasının yasaklanmasına karar verildiği ve söz konusu kararın infaz edilmesi amacıyla kararın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı tarafından Üst Kurulumuza gönderildiği anlaşılmaktadır.
CNN TÜRK logosuyla yayın yapmakta olan medya hizmet sağlayıcı kuruluşta 14.10.2015 tarihinde yayınlanan "Tarafsız Bölge" isimli yorum-tartışma programında konuklardan bazılarının suça iştirak edenler veya onlara yardım ettiği tahmin edilen kişilerin bulundukları şehir adlarını vermek suretiyle bu yayın yasağı kararına aykırı bir yayıncılık faaliyeti yapıldığı tespit edilmiştir. Sunucunun program başında "Evet yani demek ki konuşmayacağımız konular. Bir şimdi iki intihar bombacısı var bu Ankara patlamasında. Bu intihar bombacılarının kimlikleri ile ilgili bir bilgi vermeyeceğiz, konuşmayacağız değerli konuklarımız. Onların memleketleriyle ilgili bir şey söylemeyeceğiz. Onlarla bağlantılı olduğunu düşündüğümüz isimler üzerinden herhangi bir konuşma yapmayacağız ve onların nerden gelip nereye gittiklerine dair ortaya atılan iddialara yer vermeyeceğiz. Yani bunlara dikkat edeceğiz. Dikkat edeceğimiz konular bunlar.." ikazlarına rağmen defalarca şehir isimlerinin verildiği tespit edilmiştir. Söz konusu konuşma metinleri şu şekildedir:
(...)
(Klip Yayın Yasağı İhlal 1) "21:29:44-İsmail SAYMAZ: Teşekkür ederim. Önce şunu belirteyim. Esasen bir kehanette bulunmadık. Biz gazetemizde yaklaşık bir buçuk yıldır bu konuyu yazıyorduk. Daha doğrusu ismini şu an yayın yasağı nedeniyle anmalı mıyım bilmiyorum ama A isimli bir şehirde olup bitenlere ilişkin gazetemizde bir buçuk yıldır haberler yapılmaktaydı (...) Biz özellikle IŞİD'in bölgede ürettiği faaliyetleri yakından izliyorduk ve gerek Adana Mersin saldırısı gerek Diyarbakır saldırısı gerekse Suruç saldırısının ardından bütün bulgular orayı işaret ediyordu. (...) Burada kolluk güçlerinin hiçbir çabası yoktur. Kolluk güçlerinin bir çabası olsaydı zaten bir buçuk yıl önce Adıyaman Emniyeti'ne gidip şikayet başvurusunda bulunan o şehirdeki ailelerin şikayetleri dikkate alınır ve oradaki örgütlü yapılanma takip edilirdi.
21:32:35-Ahmet Hakan COŞKUN: Peki İsmail, İsmail, İsmail bir dakika bir uyarıda bulunmak istiyorum sana. Ne olur şehir ismi de verme. (...) Olası şüphelilerle ilgili o şüphelilerin bağlantılı olabileceği şehir ismi vermeyelim. Yayın yasağına giriyor o.
(Klip Yayın Yasağı İhlal 2) 22:19:49-Bülent TEZCAN: Siz yayını yönetiyorsunuz. Yayın kararı konusundaki hassasiyetinizi biliyorum ama Adıyaman'da bir IŞİD örgütlenmesi olduğunu biliyoruz. Bu IŞİD örgütlenmesinin Suruç'a yansıdığını...
22:20:00-Ahmet Hakan COŞKUN: Lütfen şehir ismi vermeyin. Yayın yasağı şehir isimlerini kapsıyor. Ben sizi uyarmakla mükellefim. Lütfen hem İsmail'i de uyarıyorum. Sizi de uyarmak zorundayım. Şehir ismi vermeyin lütfen. Çünkü soruşturmanın selameti bakımından Savcılık bizden şehir isimlerinin verilmesini istemiyor. Yani bunu eleştirebiliriz. Niye şehir isimlerinin verilmesini istemiyorsunuz kardeşim diyebiliriz ama şehir ismi vermeyelim lütfen.
(Klip Yayın Yasağı İhlal 3) 22:24:04-Nevzat ÇİÇEK: Ben teknik yani şeye girmeden ki benim memleketimden de bahsedildi ismini söylemeyeceğim de oraya girmeden bir şey söyleyeyim.
22:24:11-Ahmet Hakan COŞKUN: Şu şehir ismi vermeden konuşamıyor muyuz ya?
22:24:15-Tahir ELÇİ: Ama biz Adıyamanlı olduğunu biliyoruz."
Sonuç olarak; CNN TÜRK logosuyla yayın yapmakta olan medya hizmet sağlayıcının bu yayınları ile anılan yayın yasağı kararına aykırı yayın yapıldığı ve dolayısıyla 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun "Yayın hizmeti ilkeleri" başlıklı 8. maddesinin (c) bendinde yer alan "Hukukun üstünlüğü, adalet ve tarafsızlık esasına aykırı olamaz." ilkesini ihlal ettiği düşünülmektedir.”
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Söz konusu yayınla, 6112 sayılı Kanun'un 8. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin ihlal edildiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; Hukuk Müşavirliği’nin 18.12.2015 tarih ve 21812 sayılı yazısı ile İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Yayın kuruluşunun rapora konu programında T.C. Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin 14.10.2015 tarihli ve 2015/4048 D. İş sayılı yayın yasağına aykırı davrandığı anlaşılmakla, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 8 inci maddesinin birinci fırkası (c) bendinde belirtilen: "Hukukun üstünlüğü, adalet ve tarafsızlık esasına aykırı olamaz." hükmüne aykırı yayın yaptığı değerlendirilmiştir..
Bu nedenlerle mezkur yayının, yayın yasağı kararına rağmen yayınlanmış olması karşısında, 6112 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin ihlal edildiği sabit görülmüştür.
Bu itibarla; Yayın Kuruluşunun söz konusu yayını ile 6112 Sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin ihlali nedeniyle uyarılmasının gerektiği kanaatine varılmıştır.
Üst Kurul Başkan Vekili Esat ÇIPLAK ile Üst Kurul Üyeleri İsmet DEMİRDÖĞEN, Süleyman DEMİRKAN ve Ersin ÖNGEL’in karşı oylarıyla, oy çokluğu ile karar verildi.
Toplantıya Ait Şerhler
Üst Kurulun 05.01.2016 gün ve 01 sayılı toplantıda aldığı 02 no.lu karara karşı oy yazısı.
Ersin ÖNGEL Şerhidir.
Üst Kurulun 05.01.2016 gün ve 01 sayılı toplantıda aldığı 02 no.lu karara karşı oy yazısı.
İsmet Özdal DEMİRDÖĞEN Şerhidir.


