İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 13.01.2016 tarihli ve 34 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“Kanal D logolu medya hizmet sağlayıcı kuruluşta 12 Aralık 2015 pazar günü "Bizim Lezzetlerimiz" isimli yemek programı yayınlanmıştır. Her hafta yayınlanan programın anılan tarihli yayınında Konya yöresinin yemekleri, konuk olunan evde pişirilmiş ve tarifleri izleyiciyle paylaşılmıştır (Klip 1-Bizim Lezzetlerimiz-Yayının Tümü).
“Bizim Lezzetlerimiz” adlı programın başında alt yazıyla izleyiciye, programda ürün yerleştirme yapıldığına dair uyarı tespit edilmiştir. Ancak ürün yerleştirme uygulamasının başarıyla uygulanmadığı ve ürün markasının ön plana çıkarılmaya çalışıldığı düşünülmektedir. 10 ayrı kez, farklı zamanlarda ekrana getirilen Ülker'in "Bizim" markalı margarin ve sıvı yağların izleyenlere, programın markayı ön plana çıkararak izleyicileri markaya yönlendirme çabasında olduğunu düşündürmektedir.
Program içinde ürünün ismine vurgu yapmadan ürün birkaç kez işaret edilmeye çalışılmış (Bir bardak da sıvı yağ ekleyim. Margarinimiz ve sıvı yağımız vb.) ve Bizim markalı margarinlerin birkaç kez buzdolabımdan çıkarılma görüntülerine yer verilmiştir (Klip 7 ve Klip 11). Margarin ve sıvı yağın kullanımı abartılarak arada bir yakın çekimle marka görünecek şekilde tutulmasıyla ürüne aşırı vurgu yapıldığı düşünülmektedir (Klip 7 ve Klip 11). 10 kez ayrı zamanlarda ve sahnelerde yaklaşık 160 saniyeyi aşan sürelerde "Bizim" markalı ürünlere yer verildiği de tespit edilmiştir. SKAAS üzerinden takip edilen yayının görüntü kalitesinin düşük olması nedeniyle yayıncı kuruluşun web sayfasından HD yayın olarak sunulan arşivinden görüntüler izlendiğinde ürünün çok net bir şekilde hangi markaya ait olduğu görülebilmekte ayrıca, yayın esnasında sunucunun, ürünün fark edilmesine yönelik çabaları da görülmektedir.
Sonuç olarak; Kanal D logolu medya hizmet sağlayıcı kuruluşun söz konusu yayınıyla Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in 14 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "...Ürün yerleştirmede program içerisine yerleştirilen ürünlere aşırı vurgu yapılmasına izin verilmez. Program içerisine yerleştirilen ürün ve hizmetlerin tekrarlar halinde sunulması veya gösterilmesi; ...farklı çekim teknikleriyle ürünün ön plana çıkarılması yasaktır" ilkesini ve dolayısıyla 6112 sayılı Kanun'un 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "...Ürün yerleştirmede,...ürüne aşırı vurgu yapılamaz..." hükmünü ihlal ettiği değerlendirilmiştir.
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Yayın kuruluşunun; 6112 sayılı Kanun'un 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrasını ihlal ettiğikanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca yapılan değerlendirmesi neticesinde;
Söz konusu yayına ait deşifre kayıtlarının ve video görüntülerinin tetkiki sonucunda;
İhlale konu program içinde ürünün ismine vurgu yapmadan ürüne birkaç kez (Bir bardak da sıvı yağ ekleyim. Margarinimiz ve sıvı yağımız vb. şeklinde) işaret edilmeye çalışılan ve anılan markalı margarinlerin birkaç kez buzdolabından çıkarılma görüntülerine yer verilen yayının, bir yemek programı da olduğu dikkate alındığında, programın formatından kaynaklı görüntüler olduğu değerlendirilmekle, uzman raporunda önerilen ihlal maddesini ihlal eder yoğunlukta olmadığı kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; KANAL D logosuyla yayın yapanDTV HABER VE GÖRSEL YAYINCILIK A.Ş. unvanlıkuruluş hakkında; 6112 sayılı Kanun hükümlerinin ihlali olmadığına, Üst Kurul Başkanı İlhan YERLİKAYA ile Üst Kurul Üyeleri Hamit ERSOY, Nurullah ÖZTÜRK ve Taha YÜCEL’in karşı oylarıyla, oy çokluğu ile karar verildi.
Toplantıya Ait Şerhler
Üst Kurulun 04.02.2016 gün ve 07 sayılı toplantıda aldığı 24 no.lu karara karşı oy yazısı.
Taha YÜCEL Şerhidir.


