İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 05.01.2016 tarihli ve 04 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda, A HABER logosuyla yayın yapan TURKUVAZ MEDYA YAYIN HİZMETLERİ A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında alınan, "6112 sayılı Kanun kapsamında yaptırım uygulanmasına yer olmadığı" şeklinde oy çokluğu ile alınan karara katılmadım.
Sabah Gazetesi'nde yer aldığı ifade edilen, "Türkiye'den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne su temin eden projenin açılışı için Doğan Medya Grubu'na reklam verilmemesi, bu konuyla ilgili olarak Doğan Medya Grubu ile Kalyon Grup arasında gerçekleşmiş olan e-mail trafiği ve Doğan Medya Grubu'nun reklam gelirlerindeki payının düşmesi" haberinden hareket edilerek yapılan haberde, genel ve soyut ifadelerle söz konusu medya grubunu suçlayıcı ve hakarete varan ifadelere yer verilmiştir.
Medya organlarının yayınlarında, 6112 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasında ifade edilen kamusal sorumluluk anlayışı çerçevesinde, toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmayacak biçimde tarafsızlık ilkesine uygun hareket etmeleri gerekmektedir.
Doğruluğundan emin olunmadan yayınlanan, suçlanan tarafın da sürekli yalanlamasına rağmen yayınına devam edilen ve eleştiri sınırları dışında hakaretlere varan bu ifadelerin, "İfade özgürlüğü" kapsamında değerlendirilemeyeceği açıktır.
Adı geçen programa 6112 Sayılı Yasa'nın 8'inci maddesinin birinci fıkrası (ç) bendinde ifadesini bulan, " İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez" ve (ı) bendinde yer alan, "...Soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz.." hükümleri yönünde yaptırım uygulanması gerekirdi.
Bu nedenlerle çoğunluk görüşüne katılmıyorum.


