İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 17.09.2015 tarihli ve 1447 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“STV yayın kuruluşunda, 11 Eylül 2015 günü saat 18:10'da yayınlanan ana haber bülteninde, 02 Eylül'de, Irak'ın başkenti Bağdat'ta maskeli kişilerce kaçırılan 18 Türk işçisine ait video görüntüleri yayınlamıştır.
Spikerin, "Irak'ta 10 gün önce kaçırılan Türk işçilerin görüntüleri yayınlandı. Görüntüde işçiler isimlerini söylüyor ve kendilerini kaçıranların taleplerini dile getiriyor. İşçilerin aileleri ise Irak'tan gelecek güzel haberleri bekliyor." anonsu ile başlayan ve yaklaşık 1 dakika 45 saniye süren haberde, elleri silahlı, yüzleri maskeli teröristlerin önünde duran Türk işçileri isimlerini ve memleketlerini söylemekte ve arkasından da teröristlerin taleplerinin yerine getirilmesini isteyerek kurtarılmayı bekledıklerini ifade etmektedirler. (Klip: Kaçırılan Türk İşçiler).
Teröristler tarafından çekilerek servis edilen görüntüler kapatma yapılmaksızın işitsel ve görsel olarak açıkça yayınlanmıştır. Terör örgütlerinin istediklerini elde etmede kullandıkları yol, korkutma, yıldırma, sindirme ve baskı oluşturmadır. Bunu da en kolay medya aracığıyla yapmaktadırlar. Medya aracılığıyla çok büyük kitlelerin dikkatini çekebilmekte, seslerini duyurabilmektedirler. İstedikleri koşullar sağlanmazsa ne olacağı mesajını herkese kolaylıkla ulaştırabilmektedirler. Ayrıca, bu görüntüler, kendi grubundakilere moral vermekte ve cesaretlendirmektedir. Dolayısıyla yayın kuruluşlarının terör örgütlerinin amacına ulaşmasına katkı sağlamaması gerekmekte, terör olaylarına ilişkin haber verilirken biraz daha özenli davranması, teröre aracı olmaması gerekmektedir.
Deşifre metin aşağıdadır:
Spiker: Irak'ta 10 gün önce kaçırılan Türk içilerin görüntüleri yayınlandı. Görüntüde işçiler isimlerini söylüyor ve kendilerini kaçıranların taleplerini dile getiriyor. İşçilerin aileleri ise Irak'tan gelecek güzel haberleri bekliyor.
İşçi: ( İsim anlaşılamadı) Zonguldak
İşçi: Muzaffer Kaya, Sivas
İşçi: Ender Gündoğan, Bursa Orhangazi
İşçi Ailesi: Biran önce kurtulmalarını istiyorum. Başka birşey istemiyorum.
Arka Ses: Irak'ın başkenti Bağdat'taki bir şantiyeden 2 Eylül'de kaçırılan 18 Türk işçini görüntüleri yayınlandı.
- Türkiye Hükümetinden serbest bırakılmamızı istiyoruz.Talebimizin yerine getirilmesini istiyoruz.,
Arka Ses: Görüntüde Şii grubu tarafından kaçırılan Türk işçiler isimlerini ve memleketlerini tek tek söylüyor.
İşçi: Muzaffer Kaya, Sivas
İşçi: Ender Gündoğan, Bursa Orhangazi
İşçi: (isim anlaşılamadı) Bartın
Arka Ses: Videoda işçilerin arkasında ellerinde silah olan Şii milisler görülüyor. İşçilerse serbest bırakılmaları için kendilerine söylenen istekleri söylüyor. 'Türkiye Hükümetinden serbest bırakılmamızı istiyoruz. Talebimizin yerine getirilmesini istiyoruz'. Türk işçilerin serbest bırakılması için istenen talepler arasında Irak'taki Kürt yönetiminin petrolünün Türkiye'den ihracatını durdurma, Türk askerinin Irak'tan çekilmesi var. 'İsteklerimizin yapılmasını istiyoruz'. Irak hükümeti Türk işçilerinin bulunması için operasyon başlatmıştı ancak şimdiye kadar sonuç alınamadı. Kaçırılan işçilerin aileleri ise perişan durumda.
İşçi ailesi: İki ay önce görüşmüştük. Niyeti de Kurban Bayramı'nda gelecekti. Yetkililerden bir an önce inşallah kardeşimiz de, öbür arkadaşlarımız da biran önce kurtulup ailelerine dönmelerini istiyoruz.
Arka ses: İşçilerden ikisi Zonguldaklı'ydı. Kaçırılan işçilerden Tahsin Cömert ailesi yetkililerden yardım bekliyor.
İşçi ailesi: Bir an önce kurtulmalarını istiyorum. Başka bir şey istemiyorum.
Sonuç olarak; STV yayın kuruluşunun, terör haberini aktarırken özenli davranmadığı terörün acımasız yüzünü ekranlara getirdiği düşünülmüş, bu nedenle söz konusu yayını ile 6112 sayılı Kanun'un 8'inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan "Terörü övemez ve teşvik edemez, terör örgütlerini güçlü veya haklı gösteremez, terör örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtıcı nitelikte olamaz. Terör eylemini, faillerini ve mağdurlarını terörün amaçlarına hizmet eder şekilde sunamaz." hükmünü ihlal ettiği değerlendirilmiştir.” Şeklinde değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
STV Yayın Kuruluşu'nun bu yayınının, 6112 sayılı Kanun'un 8 inci maddesinin 1 inci fıkrasının (ç) ve (d) bentlerini ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği anlaşılmaktadır.
Gerekçe : Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Her ne kadar Daire Başkanlığı’nca, söz konusu yayın ile 6112 sayılı Kanun'un 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan; "İnsan onuruna (...) saygılı olma ilkesine aykırı olamaz,(...)” ve (d) bendindeki; "Terörü.... terör örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtıcı nitelikte olamaz. Terör eylemini, faillerini ve mağdurlarını terörün amaçlarına hizmet eder şekilde sunamaz." İlkelerinin ihlal edildiği belirtilmiş ise de, anılan yayına ait deşifre kayıtlarının ve video görüntülerinin tetkikinde;
Kaçırılan Türk işçilerinin görüntülerinin verildiği ihlale konu haber, kamuoyuna duyurulması gereken oldukça önemli bir olaya ilişkin olup, olaya dair görüntülerin teröristlerce servis edilmiş bir internet sitesi aracılığıyla elde edilmiş olmasından hareketle, anılan yayının, “terör örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtıcı” nitelikte olduğu şeklinde yorumlanmasının isabetli olmayacağı, toplumun haber alma ve bilgilenme hakkının daha ağır bastığı yayının “haber verme” ve “kamuoyunun haber alma” hakkı kapsamında değerlendirilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır. Bu nedenle rapora konu yayında, 6112 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) ve (d) bendi ilkeleri ihlalinin bulunmadığı değerlendirilmiştir.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; STV logosuyla yayın yapan SAMANYOLU YAYINCILIK HİZMETLERİ A.Ş. hakkında bahse konu yayını nedeniyle, 6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir İDARİ YAPTIRIM UYGULANMASINA YER OLMADIĞINA, Üst Kurul Başkanı Arif FIRTINA ile Üst Kurul Üyeleri Süleyman DEMİRKAN ve İlhan YERLİKAYA’nın karşı oylarıyla, oy çokluğu ile karar verildi.
Toplantıya Ait Şerhler
Üst Kurulun 07.10.2015 gün ve 43 sayılı toplantıda aldığı 82 no.lu karara karşı oy yazısı.
Süleyman DEMİRKAN Şerhidir.