İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 05.11.2014 tarihli ve 2233 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“MGM logolu medya hizmet sağlayıcı yayın kuruluşunda 13.10.2014 tarihinde 00.00-01.40 saatleri arasında 1988 yapımı, yönetmenliğini Zalman King'in yaptığı, başrollerinde Sherilyn Fenn ve Richard Tyson'un yer aldığı "Two Moon Junction" adlı bir sinema filmi yayınlanmıştır.
Yönetmen Zalman King'in "Wild Orchid", "Red Shoe Diaries", "Nine 1/2 Weeks" benzeri bir dizi erotik film yapıtları arasında sayılan ve erotik film kategorisinde değerlendirilen yapıt, programın başında "Onsekiz yaş ve üzeri, cinsellik ve olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlar içerir"koruyucu sembolleri kullanılarak yayınlanmıştır.
Filmde, Güneyli (Amerika) genç bir sosyete kızının, evlilik hazırlıkları öncesi yerel bir panayır çalışanlarından biriyle yaşadığı erotik ilişkiler, olaylar örüntüsü içerisinde ekrana yansıtılmaktadır.
Söz konusu filmin içerisinde, kliplerde görüldüğü üzere,birçok sahnede ve uzunca bir süre cinsel ilişki sahnelerine; özellikle kadın bedeninin çıplak bir şekilde, cinsel uzuv ve organlarının seyirlik malzeme haline getirildiği ve görsel olarak bir meta gibi sunulduğu, yoğun erotizm öğeleri içeren bir biçimde, toplumda yaşayan bireylerin ar ve utanma duygularını örseleyen ve cinsel isteklerini tahrik ve istismar edebilecek niteliktesahnelere yer verildiği tespit edilmiştir. Ayrıca ülkemizin kendi iç dinamikleri ve ahlaki kodları göz önüne alındığında, filmin öyküsünün, görsel sahnelerinin ve sunduğu mesajların Türk toplumunun genel ahlak yapısıyla uygunluk göstermeyen görüntüler içerdiği de görülmektedir.
Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in 8. maddesi (n) fıkrasındayayın hizmetleriile ilgili olarak:"Müstehcen olamaz. Cinsel duyguları sömürmeye yönelik, bireyleri cinsel meta olarak gösteren, insan bedenini cinsel tahrik unsuruna indirgeyen, toplumsal yaşam alanı içinde sergilenemeyecek mahrem söz ve davranışlar içeren, toplumda yaşayan bireylerin ar ve utanma duygularını örseleyen ve cinsel isteklerini tahrik ve istismar eder nitelikte olamaz."ilkesi yer almaktadır.
Özetle; izleyiciye aktarılan "kadınların mahrem sayılan organlarının teşhiri-öpüşme-sevişme-cinsel ilişki olgusu", cinsel duyguları sömürmeye yönelik, bireyleri cinsel meta olarak gösteren, insan bedenini cinsel tahrik unsuruna indirgeyen, toplumsal yaşam alanı içinde sergilenemeyecek mahrem söz ve davranışlar içeren, toplumda yaşayan bireylerin ar ve utanma duygularını örseleyen ve cinsel isteklerini tahrik ve istismar edebilecek bir nitelikte ekrana yansıtılmakta ve toplumsal anlamda problemler doğurabilecek mesajlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sonuç olarak;yukarıdaki argümanlar çerçevesinde MGM logolu medya hizmet sağlayıcı kuruluşun söz konusu yayınıyla 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 8'inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde belirtilen"... genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz."hükmü ile; Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in 8. maddesi (n) fıkrasında belirtilen:"Müstehcen olamaz. Cinsel duyguları sömürmeye yönelik, bireyleri cinsel meta olarak gösteren, insan bedenini cinsel tahrik unsuruna indirgeyen, toplumsal yaşam alanı içinde sergilenemeyecek mahrem söz ve davranışlar içeren, toplumda yaşayan bireylerin ar ve utanma duygularını örseleyen ve cinsel isteklerini tahrik ve istismar eder nitelikte olamaz."ilkesine, dolayısıyla mezkur kanunun 8'inci maddesinin (n) fıkrasında belirtilen"Müstehcen olamaz."hükümlerini ihlal ettiği kanaatine varılmıştır.”
şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Söz konusu yayın ile 6112 sayılı Kanunun 8. maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi ile (n) bendi hükümlerinin ihlal edildiği, kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe : Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Söz konusu yayına ait deşifre kayıtlarının ve video görüntülerinin tetkikinde; ihlale konu filmde yer alan görüntülerin, bireyleri cinsel meta olarak gösteren ve insan bedenini cinsel tahrik unsuruna indirgeyen, ekran başında bulunan izleyicilerin ar ve utanma duygularını yıpratan nitelikte görüntüler olduğu ve bu durumun da yayıncı sorumluluğuyla bağdaşmadığı değerlendirilmekle, Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (n) bendindeki; “Yayın hizmetleri müstehcen olamaz.” hükmünün ihlali sabit görülmüştür.
Bu itibarla, ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak anılan yayın için 6112 sayılı Kanunun 32 nci maddesinin birinci fıkrası hükmü uyarınca; alt sınırdan (%2) idari para cezası uygulanması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; MGM logosuyla yayın yapan LEPUS TELEVİZYON YAYINCILIK A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; 6112 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasındaki (n) bendinde belirlenen; “Müstehcen olamaz.” hükmünün ihlali nedeniyle, aynı Kanunun 32 nci maddesinin birinci fıkrası hükmü uyarınca;
1- İhlalin tespit edildiği tarihi itibariyle kuruluşun Eylül 2014 ayına ait ticari iletişim gelir beyanının bulunmadığından, televizyon kuruluşları için idari para cezası 10.000 (onbin) ( 2014 yılı için yeniden değerleme oranına göre belirlenen 12.353 -onikibinüçyüzelliüç -) Türk Lirasından az olamayacağından 12.353 TL. İDARİ PARA CEZASI UYGULANMASINA,
2- İdari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde Üst Kurulun T.C. Ziraat Bankası Ankara Kamu Girişimci Şubesi TR98 0001 0025 3300 9999 9951 93 no’lu hesabına “6112 sayılı Kanunun 32 nci maddesine göre ödenen para cezasıdır” şerhiyle ödenmesi gerektiği veya 6112 sayılı Kanunun 32 inci maddesinin dokuzuncu fıkrası uyarınca tebliğden itibaren en geç onbeş gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava açılabileceğinin, dava açma süresi içerisinde peşin ödeme yapılması halinde, 5326 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin altıncı fıkrası uyarınca cezanın dörtte üçünün tahsil edileceğinin ve taksitlendirme talebinde bulunabileceğinin, peşin ödemenin kanun yoluna müracaat hakkını engellemeyeceğinin, en geç 1 aylık süre içerisinde ödenmeyen idari para cezasının, 21/7/1953 tarihli ve 6183 Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilmek üzere Maliye Bakanlığınca belirlenecek tahsil dairesine gönderileceğinin bildirilmesine,
Üst Kurul Üyeleri Süleyman DEMİRKAN ve Ali ÖZTUNÇ’un karşı oylarıyla, oy çokluğuyla karar verildi.