İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 15.04.2013 tarihli ve 1052 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
Türksat uydu frekans listesinde Sipas TV olarak yer alan Vizyon logolu yayın kuruluşunda 10 Nisan 2013 tarihinde saat 09.05 te Cavit Özdoğan'ın sunuculuğunu üstlendiği "Doktorunuz Sizinle" adlı sağlık yayını ile 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun 8. maddesinin 1. fıkrasının (l) bendinde yer alan "Genel sağlığa, ... zarar verecek davranışları teşvik edemez." hükmünü ihlal ettiği düşünülmektedir."
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Uydu ortamından yayın yaptığı tespit edilen ve Türksat uydu frekans listesinde Sipas TV olarak yer alan Vizyon logolu yayın kuruluşunun, İzin ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı Yayıncı Bilgileri Veritabanı'nda mevcut durum itibariyle UTV yayın lisansına sahip olduğuna ilişkin bir kayıt bulunmamakla birlikte, UTV yayın lisans başvurusunda bulunup, bulunmadığı hususunun da dikkate alınarak; Vizyon logosuyla yayın yapan kuruluş hakkında, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 29. maddesinin 3. fıkrası hükmü kapsamında değerlendirilebileceği ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca bildirildiği
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
VİZYON TV medya hizmet sağlayıcının Üst Kurulumuzdan yayın lisansı almadığı, yurtdışından TÜRKSAT üzerinden yayın yaptığı ve söz konusu yayına ait deşifre kayıtlarının T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün bitkisel gıda takviyelerinin mevzuata uygun olmayan bir şekilde reklam ve tanıtımıyla ilgili yazısı kapsamında değerlendirilmesi neticesinde, bitkisel içeriğe sahip olduğu ifade edilen ürünlerin tanıtımı yapılmak suretiyle yayıncı kuruluşun, Kanunun 8. maddesinin 1. fıkrasının (l) bendinde yer alan "Genel sağlığa, ... zarar verecek davranışları teşvik edemez." ilkesinin ihlal edildiği tespit edilmiştir. Bu nedenlerle yayıncı kuruluş hakkında 6112 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin üçüncü fıkrası hükmüne göre işlem yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları yukarıda izah olunduğu üzere,
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından yayın lisansı almadığı ve 6112 sayılı Kanunun 8. maddesinin 1. fıkrasının (l) bendi hükmüne aykırı yayın yapması nedeni ile iletimi uygun görülmeyen VİZYON TV logosu ile yayın yapmakta kuruluşun, 6112 sayılı Kanun’un 29 uncu maddesinin üçüncü fıkrasındaki; “Platform ve altyapı işletmecileri, Üst Kuruldan yayın lisansı almayan veya yayın lisansı iptal edilen medya hizmet sağlayıcılar ile Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu uluslararası antlaşmalar ve bu Kanun hükümlerine aykırı yayın yaptığı Üst Kurulca tespit edilen bir başka ülkenin yargı yetkisi altındaki medya hizmet sağlayıcılarının yayın hizmetlerinin iletimini, Üst Kurul kararının tebliğini müteakiben durdurur. Tebliğe rağmen yayın hizmetlerinin iletimini durdurmayan işletmecinin yayın iletim yetkisi iptal edilir ve bu durum Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirilir.” hükmü gereği yayınların iletimine ilgili alt yapı ve platform işletmecisince son verilmesine veya lisans alması için işlem yapılmasına, Üst Kurul Üyesi Süleyman DEMİRKAN’ın karşı oyuyla, oy çokluğu ile karar verilmiştir.


