İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 09.07.2013 tarihli ve 1949 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“Halk TV logolu yayın kuruluşu, yayınları içinde altyazılarla haber ve yorumlara yer vermektedir. Halk TV yayın kuruluşunun, 02.07.2013 tarihinde saat 03.59.24'ten itibaren "AKP'Lİ ZEYTİNBURNU BELEDİYE BAŞKANININ GELİNİNİN "DOLMABAHÇE'DE ÜSTLERİ ÇIPLAK KİŞİLER BANA TACİZDE BULUNDU" FANTEZİSİNİ DOĞRULAYACAK, TACİZİ OLMASA BİLE SADECE O ÜZERİ ÇIPLAK 100 ADAMI GÖSTERECEK MOBESE KAMERASI GÖRÜNTÜLERİ HALA BULUNAMADI :))" alt yazısını 14 dakika 03 saniye süre ile ekrana getirdiği görülmüştür.
İlgili kanalın daha sonraki yayınlarında ise söz konusu alt yazıdaki "Zeytinburnu" ifadesini "Bahçelievler" olarak düzeltmek suretiyle, altyazıyı saat 18.53.20'den itibaren 4 dakika 46 saniye süre ile ve 20.46.08'den itibaren ise 3 dakika 12 saniye süre ile "AKP'Lİ BAHÇELİEVLER BELEDİYE BAŞKANININ GELİNİNİN "DOLMABAHÇE'DE ÜSTLERİ ÇIPLAK KİŞİLER BANA TACİZDE BULUNDU" FANTEZİSİNİ DOĞRULAYACAK, TACİZİ OLMASA BİLE SADECE O ÜZERİ ÇIPLAK 100 ADAMI GÖSTERECEK MOBESE KAMERASI GÖRÜNTÜLERİ HALA BULUNAMADI :))" şeklinde ekrana getirdiği tespit edilmiştir.
Halk TV logolu yayın kuruluşunun; saldırı ve tacize uğradığını iddia eden bir kişinin, savcılığa intikal etmiş olduğu bilinen bu olaya yönelik ifadelerini, olayın varlığına veya yokluğuna ilişkin bir delil ortaya koymaksızın "fantezi" olarak tanımlamasının ve ciddi iddiaları alaycı bir üslupla ve gülücük işareti kullanarak uzun süreli yayınlanmasının habercilik etiği ve kamusal sorumluluk anlayışıyla bağdaşmadığı ve söz konusu iddialarda bulunan kişiyi rencide edici ve küçük düşürücü nitelikte olduğu kanaatine ulaşılmıştır.”
Şeklinde değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
HALK TV Yayın Kuruluşu'nun söz konusu yayını ile 6112 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan " ..., kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez." ilkesiniihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Her ne kadar Daire Başkanlığınca; mezkûr yayında 6112 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan " ..., kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez." ilkesinin ihlal edildiği kanaati belirtilmiş ise de, söz konusu yayınlarda yer verilen ifadelerin eleştiri sınırları içerisinde kaldığı değerlendirilmekle, herhangi bir mevzuat ihlali bulunmadığı kanaatine varılmıştır.
HALK TV logosuyla yayın yapan “HALK RADYO VE TELEVİZYON YAYINCILIK A.Ş.” hakkında, bahse konu yayınları nedeniyle, 6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir İDARİ YAPTIRIM UYGULANMASINA YER OLMADIĞINA, Üst Kurul Üyesi Nurullah ÖZTÜRK’ün karşı oyuyla, oy çokluğu ile karar verildi.


