9. Gelecekle İletişim Çalıştayı tamamlandı
9. Gelecekle İletişim Çalıştayı münasebetiyle Romanya’da bulunan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı ve Üyeleri Türkiye Cumhuriyeti Bükreş Büyükelçisi Osman Koray ERTAŞ’ı makamında ziyaret ederek programlarına başladılar.
Büyükelçilik ziyaretinin ardından Üst Kurul Başkanı Prof.Dr. İlhan Yerlikaya ve beraberindeki Üst Kurul Üyeleri Nurullah Öztürk, Hamit Ersoy, Arif Fırtına ile Türkiye Cumhuriyeti Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş Romanya Görsel İşitsel Ulusal Konseyi’ne (CNA - National Audiovisual Council of Romania) çalışma ziyaretinde bulundular. Görüşme sonrasında RTÜK Başkanı Prof.Dr. İlhan YERLİKAYA, CNA Başkanı Laura Corina Georgescu’ya hediyelerini takdim ettiler.
Çalıştay katılımcıları, Bükreş’te Romanya Türk Şehitliği’ni ziyaret etti. Şehitlik ziyaretinde katılımcılar şehitlerimizin anısına saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı’nı hep bir ağızdan okudular. Şehitlerin ruhuna okunan Kur’an-ı Kerim tilaveti ve duaların ardından katılımcılar, bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Gelecekle İletişim Çalıştayı’nın açılışını yapmak üzere Köstence Ovidius Üniversitesine geçtiler. Ovidius Üniversitesi Senato Salonunda düzenlenen açılış oturumunda sırasıyla Ovidius Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Cristina TAMAŞ, TİKA Romanya Koordinatörü Hacı Ahmet DAŞTAN, Ovidius Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mihai GİRTU, RTÜK Başkanı Prof.Dr. İlhan YERLİKAYA, Türkiye Cumhuriyeti Bükreş Büyükelçisi Osman Koray ERTAŞ ile Çalıştaya katılan öğrencilerden Parviz Aliyev konuşmalarını yaptılar.
RTÜK Başkanı Prof.Dr. İlhan YERLİKAYA konuşmasına: “Uzaklarda dertleşen milyonların kalbinin bugün, burada, Köstence’de attığını biliyorum. Geçen yıl da Bişkek ve Almatı’da aynı heyecanı yaşadık.” sözleriyle başladı. Geçtiğimiz yıl Gelecekle İletişim projesi bağlamında Konya’da gerçekleştirilen “Konya’da Vuslat Sempozyumu”, bu yıl Van’da gerçekleştirilen Türkçe Konuşan Türk Dünyası Düzenleyici Otoriteleri Platformu, Eskişehir’de açılan Resim Sergisi ve Yaz Okuluna atıfta bulunan Yerlikaya tüm bu çalışmaların Gelecekle İletişim Projesi bünyesinde yer alan genç iletişimcilerin gayretleri ile gerçekleştiğini belirterek, “Gelecekle İletişim Çalıştayları’nda vatanına, milletine ve devletine bağlı dürüst gazeteciler yetişti. Ülkelerine döndüler. Güzel görevlerdeler. Ülkeler arasında doğru haberciliğin kaynağı oldular.” dedi.
Bu Çalıştayların öneminin 15 Temmuz hain kalkışmasında bir kez daha görüldüğünü vurgulayan Yerlikaya: “Türkiye’de yayıncılar, hiçbir yerden talimat almadan milli iradenin yanında durmuş ve demokrasi bir kez daha kazanmıştır. Bu kalkışmada gördük ki terörün milliyeti, dili, dini ve vatanı yoktur.” ifadelerine yer verdi.
Yerlikaya, genç öğrenciler ve katılımcılara hitaben: “Buradan aldığınız güçle mesleğinizde daha başarılı olacağınıza inanıyorum. Dobruca’nın sert rüzgârı, Karadeniz’in çırpıntısı, Tuna’nın etrafını yıkmadan gidişini ömrünüzde bir nişane, dar zamanda güç olacağına eminim.” diyerek toplantının paydaşı olarak Çalıştayın gerçekleşmesinde emeği olan tüm kurumlara teşekkür ederek sözlerine son verdi.
Daha sonra gerçekleştirilen oturumlarda ise bu yılki ana teması “15 Temmuz Türkiye Örneğinde Medya ve Demokrasi” başlığı altında Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Topluluklarından gelerek, ülkemizde iletişim fakültelerinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin sunum yaptığı oturumlar gerçekleştirildi.
Ayrıca Üst Kurul Başkanı ve beraberindeki heyet Atatürk Araştırma Merkezi ve Köstence Ovidius Üniversitesi Tarih Fakültesi iş birliğiyle Romanya’nın Köstence şehrinde 04-06 Ekim 2017 tarihleri arasında düzenlenen Türkiye-Romanya İlişkileri: Geçmiş ve Günümüz konulu sempozyuma da katıldılar.
2. Gün (04 Ekim Çarşamba)
Çalıştayın ikinci gününde Ovidius Üniversitesinde gerçekleşen sunumların ardından Köstence şehir inceleme ziyaretleri kapsamında Kral ve Hünkar Camileri ile Köstence Limanı görüldü. Daha sonra bütün katılımcılarla birlikte kuruluşu Osmanlı Devletine dayanan, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığının görevlendirdiği Türk öğretmenlerle Romanyalı öğretmenlerin birlikte görev yaptığı Mecidiye Kemal Atatürk Türk Kolejine ziyarette bulunuldu. Ziyarette Üst Kurul Başkanı Yerlikaya ve beraberindeki heyet, okul öğrenicilerine Türkiye’den getirdikleri hediyeleri dağıttılar. Okulda ziyareti esnasında öğrencilere kısa bir konuşma yapan Yerlikaya, iki ayrı yerel medya kuruluşuna da röportaj verdi.
Çalıştayın ikinci günü soydaşlarımızın yaşadığı Başpınar Köyü ziyareti ile tamamlandı.
3. Gün (05 Ekim Perşembe)
Çalıştayın üçüncü günü Köstence'den ayrılarak Babadağ'a doğru yola çıkıldı. Babadağ'da tarihî Gazi Ali Paşa Camii ve Sarı Saltuk Baba (ö.1299) türbesi ziyaret edildi. Üst Kurul Başkanı Yerlikaya Gazi Ali Paşa Camii avlusunda TRT Avaz ekibiyle yapmış olduğu röportajda Gelecekle İletişim projesinin başlangıcı ve bu yıl dokuzuncusu yapılmakta olan Çalıştayın kapsamı, amaçları ve önemi hakkında bilgiler verdi. Bu coğrafyada tarih boyunca tesis edilmiş olan gönül köprüleri üzerinde Gelecekle İletişim Çalıştayları ile her iki ülke ve soydaşlar arasında barış temelinde işbirliği ile güzel çalışmalar yapılacağına olan inancını vurguladı.
Babadağlı ünlü yazar Kemal Karpat ile ilgili olarak Çalıştaya katılan öğrencilerden Melano Mikaladze (Batum) “Kemal Karpat’ın Dünyası” başlıklı bir sunum yaptı.
Babadağ'dan Tulça şehrine geçildi. Tulça'da 1865 yılında Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılan Aziziye Camii ziyaret edildi.
Tulça'dan sonra Çalıştay katılımcıları İshakça ve Maçin şehirlerine uğradıktan sonra üçüncü günün sonunda Galati’ye ulaştı. Burada Galati Türk Birlği ve Aşağı Tuna Araştıma Geliştirme Eğitim ve Türk Kültür Merkezi adına Gülten Abdula'nın sunumunu yaptığı bilgilendirme ve tanıtım ile program sona erdi.
4.Gün (06 Ekim Cuma)
Çalıştayın dördüncü gününde Romanya’dan Moldova’ya geçen heyet, ilk ziyaretini bir Gagavuz kasabası olan Kıpçak’a yaptı. Burada Kıpçak Belediye Başkanı Oleg Garizan'la RTÜK Başkanı Prof.Dr. İlhan Yerlikaya karşılıklı hediye takdiminde bulundular. Daha sonra TİKA'nın yaptırmış olduğu okul öncesi eğitim kurumu ziyaret eden heyet orada eğitim gören çocuklara hediyeler dağıttı.
Çadır Lunga'da öğle yemeğinden sonra heyet, Avdarma’da müze ve anıt ziyaretlerinin ardından Komrat Devlet Üniversitesindeki programa katıldılar. Komrat Devlet Üniversitesi Rektörü Sergey Konstantinoviç Zahariya, RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, Gagavuz Yeri Başkanı Irina Vlah adına Doç.Dr. Sofiya Sulak ve Türkiye Cumhuriyeti Kişinev Büyükelçisi Hulusi Kılıç konuşma yaptılar.
Üst Kurul Başkanı Yerlikaya, geleceğin iletişimcilerinin yanı sıra, mezun olup ülkelerine dönmüş ve kendi alanlarında iş yapan iletişimciler ve İletişim Fakültesi Hocaları ile birlikte burada olduklarını belirterek gerçekleşmesini temenni ettiği işbirliği ile güzel işler başaracakları düşünceleriyle sözlerine başladı. Komrat’ta nihayetlendirilen Gelecekle İletişim Çalıştayının dokuzuncusunda, “Gagauzların küçük bir topluluk, ama önemli bir topluluk” olduğunu ve Gagauz Yeri’nin 1992 yılından bu yana devam eden var oluş mücadelesini yakından takip takip ettiklerini vurgulayarak “Sizi bizimle bağlayan kültür bağımız dilimizi korumanız bizi mutlu ediyor. İletişime geçebilmek, iletişim kurmak klavye uçlarında olmamalıdır. Gelecekle iletişim işte bir yelere dokunmak, gönül tellerine dokunarak titretmekle oluyor. Genç arkadaşlarımızın bunu başardığına inanıyorum.” diyerek sözlerine devam etti.
Yerlikaya, geleceğin iletişimcilerine hitaben şunları söyledi: “Yapılan oturumlarda da gördük ki medyanın demokrasi ile yan yana durması bizim geleceğe olan inancımızı artıracaktır. Gerçek gibi görünüp sahte olanların bir anda nasıl terörist olduğunu 15 Temmuz 2016’da ülkemizde gördük. Dakikalarla varlık yokluk arasında gidip geldik. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın onurlu ve dik duruşu ile felaketten döndük. Kalkışma ile eşkıyanın kendi meclisini kendi uçağı ile nasıl bombalandığına şahit olduk. Bütün bunları şunun için söylüyorum. Terör belasına genç gazeteciler alet olmamalısınız. Kaynağını halktan alan gücün yanında olmalısınız. Bir gün memleketiniz sıkıntıya düşerse gazeteciliğinizi halkın ve demokrasinin yanında kullanasınız.
Oturum Başkanlığını Prof.Dr. Naci İspir’in yaptığı (Atatürk Üniversitesi) ve Prof Dr. Hakan AYDIN (Erciyes Üniversitesi), Prof. Dr. Bünyamin AYHAN (Selçuk Üniversitesi), Doç. Dr. Hülya ÖNAL (Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi)’nin tebliğ sunduğu kapanış oturumu ile program sona erdi.
5. Gün (07 Ekim Cumartesi)
Beşinci gün, Komrat inceleme turu kapsamında Komrat Halk Topluşu Binası, TİKA’nın yaptırmış olduğu Atatürk Kütüphanesi ve Müze ziyaretlerinin ardından Kongaz Süleyman Demirel Türk-Moldovan lisesi ziyaret edildi. Daha sonra Bender’e hareket edilerek burada Kanunî Sultan Süleyman Döneminde Mimar Sinan’ın yapmış olduğu Bender Kalesi ziyaret edildikten sonra Kişinev’e geçildi.
6.Gün (08 Ekim Pazar)
Son gün, sonuç bildirgesi okunarak; Başkan Yerlikaya’nın konuşmasının ardından 9. Gelecekle İletişim Çalıştayı tamamlanmış oldu. Üst Kurul Başkanı ve beraberindeki heyetin Türkiye Cumhuriyeti Kişinev Büyükelçisi Hulusi Kılıç ve TİKA Kişinev Koordinatörü Canan Alpaslan’a resmi ziyaretleri sonrası tüm Çalıştay ekibi Türkiye’ye geri döndü.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunu aşağıdaki sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.



