RTÜK ve TİMBİR İş Birliğinde “Türkiye Yüzyılında Dijital Yayıncılık Konferansı” Yerel Medya Temsilcilerinin Katılımıyla Gerçekleştirildi
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) iş birliğinde gerçekleştirilen “Yerel Medyada Dijitalleşme” temasıyla “Türkiye Yüzyılında Dijital Yayıncılık Konferansı”nda konuşan RTÜK Başkan Vekili Orhan Karadaş "Türkiye Yüzyılına emin adımlarla ilerliyoruz. Bu vaziyette dijitalleşen dünyayı etkin kullanmak zorundayız" dedi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) iş birliğinde düzenlenen "Türkiye Yüzyılında Dijital Yayıncılık Konferansı", CPA Ankara Hoteli’nde gerçekleşti. Geleneksel medyanın dijital medyaya dönüşümünün ve geleceğin medya rollerinin konuşuldığu konferansın temasını "Yerel Medyada Dijitalleşme" oluşturdu. Konferansa; AK Parti Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, RTÜK Başkan Vekili Orhan Karadaş, RTÜK Başkan Yardımcısı Deniz Güler, TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, AK Parti 25 ve 26’ıncı Dönem Milletvekili Hüseyin Özbakır ve Cumhurbaşkanlığında uzman olarak görev yapan eşi Deniz Özbakır, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Kurucu Başkanı Mustafa Necmi İlhan, Azerbaycan Basın Konseyi Üyesi Agil Alasger, Kıbrıs Genç TV kurucu Başkanı Ertan Birinci ve TİMBİR Yönetim Kurulu üyeleri ile Birlik Haber Ajansı (BHA) Genel Müdürü Muhammet Kaçar katıldı.
Konferansın açış konuşmalarını RTÜK Başkan Vekili Orhan Karadaş, TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, AK Parti 25 ve 26’ıncı Dönem Milletvekili Hüseyin Özbakır, AK Parti Rize Milletvekili Harun Mertoğlu yaptı.
“Dijitalleşme beraberinde çeşitli sorunları da getiriyor”
RTÜK Başkan Vekili Orhan Karadaş konuşmasında, TİMBİR ile sektörün geleceğine yönelik çok önemli adımlar atıldığını söyleyerek çalışmalarından dolayı TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa ve heyetine teşekkürlerini iletti.
Karadaş, internetin yaygınlaşmasıyla bilgiye erişim ve bilginin yayılması alışkanlıklarının değiştiğini aktararak “Sınırlı araçlarla yapılan yayıncılık ve habercilik şimdi çok daha hızlı ve etkili bir şekilde yapılıyor. İnternetin yaygınlaşması sosyal medya kanalları ve kurumlar kendi içeriklerini üretip yayınlamayan imkan tanıyor” dedi.
RTÜK Başkan Vekili Karadaş, “Ülkemizde İnternet erişim oranı yüzde 94 buçuk düzeyinde… Vatandaşlarımızın yüzde 98 buçuğu sosyal ağ kullanıyor. Gençlerin büyük çoğunluğu günlük ortalama 4 saat 35 dakika telefon kullanırken İnternete telefondan bağlanma oranı 94 buçuk civarlarında… Bu durum aslında medyadaki değişimi de çok net gözler önüne seriyor” dedi. “Dijital yayıncılığı değişimi fırsatlarla birlikte aslında çeşitli zorlukları da ortaya koyuyor” diyen Karadaş, “Dijital medyanın diğer alanlarda olduğu gibi düzenleme ve denetleme dışında kalması düşünülemez. Türkiye yüzyılına emin adımlarla ilerliyoruz. Bu vaziyette dijitalleşen dünyayı etkin kullanmak zorundayız” dedi.
TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, internet ve dijitalleşmenin önemine vurgu yaptı. Basa, TİMBİR’in kamu faydası bilinci ile hizmet ettiğini belirtti.
Dr. Basa 5651 numaralı İnternet Yasası’nın internet haberciliği alanında bir çok yenilik getirdiğini aktararak “İnternet medyası geçtiğimiz yıl çıkarılan yasa ile ilk defa resmilik kazandı. İnternet haber sitesi olan arkadaşlarımız sokağa çıkıp haber yapamıyorlardı. Bu yasa ile imkan sağlanmış oldu” dedi. Yasanın eksik noktalarının olduğunu belirten Basa “Yasanın gözden geçirilmesi gerek” dedi.
Haberde dijitalleşme ile birlikte telif haklarının göz ardı edildiğini ifade eden Basa “Haberde dijitalleşme ile İnternet haberi çok rahat kullanılıyor. Avrupa’ bir çok ülke haberi dijital telif kapsamına aldı” diyerek haberde telif haklarının önemine vurgu yaptı.
Medya sektörünün geleceğini öngörmek hedefiyle yola çıkan “Türkiye Yüzyılında Dijital Yayıncılık Konferansı”nda RTÜK Başkan Yardımcısı Deniz Güler, ikinci oturumda RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkan Yardımcısı Mustafa Akşehirlioğlu RTÜK ve diğer düzenleyici kurumların geleceğin medyasındaki rolünü masaya yatırdılar.