RTÜK, TBMM Çocuk Hakları Alt Komisyonu’nu Bilgilendirdi
Üst Kurul Başkan Yardımcısı Deniz Güler’in açıkladığı verilere göre, gençler dijital bağımlılığın etkisinde.
Çocuk Hakları Alt Komisyonu, AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu başkanlığında toplandı.
Komisyonda, Yeşilay, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ve Çocuk İçin İçerik Derneği, "dijital platformlarda çocuk istismarı, bağımlılık, karşılaşılan tehlikeler, ülkemizde ve dünyada bu alanda geliştirilmiş denetim mekanizmaları" konularında sunum yaptı.
RTÜK tarafından yapılan araştırmalar
RTÜK Başkan Yardımcısı Deniz Güler, dijitalleşmenin çocuklar üzerindeki sosyal, psikolojik ve eğitsel etkilerine değinerek, bu konuda RTÜK tarafından yapılan araştırmaların sonuçlarını paylaştı.
Çocukların medya kullanım alışkanlıklarına ilişkin araştırma kapsamında 15-21 yaş grubu 6 bin 500 çocuk ve gençle görüştüklerini anlatan Güler, bu kitlenin günlük ortalama 4,5 saatini internette, 1 saat 40 dakikasını televizyon başında, 1,5 saatini dijital platformlarda, 52 dakikasını ise radyo dinleyerek geçirdiğini belirtti.
Bu kitlenin yaklaşık yüzde 95'inin sosyal medya hesabı olduğuna dikkati çeken Güler, "Ailenizin bilmediği bir sosyal medya hesabınız var mı?" sorusuna, gençlerin yüzde 17,7'sinin "evet" yanıtını verdiğini aktardı.
Bu kitlenin yüzde 36'sının düşük düzeyde ekran bağımlılığı olduğunu dile getiren Güler, yaş arttıkça ekran bağımlılık seviyesinin arttığını gördüklerini bildirdi.
Uygulanan müeyyideler
Bu araştırmalar sonucunda çizdikleri yol haritası kapsamında RTÜK'ün çalışmaları hakkında da bilgi veren Güler, yayınların sürekli takip edildiğini ve haftalık raporlama yapıldığını belirtti.
Çocuk dostu yayıncılık ilkelerine değinen Güler, ilgili kanunun "Çocuklara, güçsüzlere ve engellilere karşı istismar içeremez ve şiddeti teşvik edemez." hükmü uyarınca 2020'den itibaren 3 kez müeyyide uygulandığını; "Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılsa dahi yayınlanamaz." hükmü uyarınca ise medya hizmet sağlayıcılara 2020'den itibaren 138 kez müeyyide uygulandığını bildirdi.
Televizyonlarda yayınlanan gündüz kuşağı programlarıyla ilgili yayın etik ilkeler rehberi hazırladıklarını kaydeden Güler, "Gündüz kuşağı programlarına yönelik olarak etik ilkeler rehberi hazırladık. Bu etik ilkeler rehberi içerisinde çocuk ve gençlerimizi koruyacak bir madde ekledik. Bu madde kapsamında çocuklar, gençler ve zihinsel engelli bireylerin stüdyoya ya da canlı bağlantıya konuk olarak alınmamasını, eğer alınacaksa da bu kitleye yönelik yayınlarda, istismara yol açabilecek konuşmalardan kaçınılmasını ve bu kitlenin suçlayıcı ve yargılayıcı ifadelere maruz bırakılacak bir şekilde yayında bulunmamalarına yönelik önemli bir madde koyduk." diye konuştu.
Deniz Güler, yaklaşık bir ay önce gündüz kuşağı programlarına yaptırımlar uyguladıklarını ve bu konudaki kararlılığı ortaya koyduklarını söyledi.